NVIDIA GTX 1080 Ti

NVIDIA GTX 1080 Ti: Succes răsunător pe NASDAQ

NVIDIA a fost pentru mulți ani practic o companie în care nu merita să investești deoarece afacerea sa cu GPU a stagnat iar procesoarele de tip ARM au fost depășite pe piața de smartphone-uri de către Qualcomm. Dar în ultimii doi ani, capitalul NVIDIA a crescut cu 600% și a devenit unul din stocurile de top al noilor tehnologii aparute pe NASDAQ.

Cum a reușit NVIDIA să se trezească la timp și să devina una din capitalurile cele mai importante de pe piață? Să aruncăm o privire asupra celor patru catalizatori care au catapultat capitalul în ultimii doi ani.

  1. Noi plăci grafice pentru toate categoriile de preț

NVIDIA obișnuia să vândă plăci video de gaming mai scumpe, pe când AMD le vindea pe cele dedicate bugetului redus. Acum NVIDIA concurează cu AMD pe piața low-end cu propriile plăci de buget – precum GT 1030 (70$), GTX 1050 (109$) și GTX 1050 Ti (139$). GT 1030 subminează în prezent RX 550-ul asemănptor de la AMD, de 80$, iar GTX 1050 a furat coroana RX 470-ului (170$) ca cea mai ieftină placă video compatibilă tehnologiei VR.

În același timp NVIDIA și-a fortificat poziția pe piața high-end cu modelul GTX 1080 Ti (700$), care depășește placa AMD high-end RX 580 (430$) în majoritate benchmark-urilor. AMD se pregătește de represalii cu placile de generație nouă Vega mai târziu anul acesta, însă NVIDIA plănuiesc să răspundă la scurt timp cu GPU-urile Volta.

Aceste mișcări agresive au crescut venitul NVIDIA cu 49% anual, ajungând la 1.03 miliarde de dolari în ultimele luni, ce a reprezentat 53% din venitul său brut. Dacă privim înainte, graduala recuperare a vânzărilor de PC-uri, jocurile de PC cu cerințe grafice mari, creșterea interesului publicului de rând pentru aplicațiile VR și folosirea puterii GPU pentru minarea criptomonedei pot întări și mai mult această afacere de bază.

  1. Piața inteligenței artificiale este pe val

Companiile de top din domeniul noilor tehnologii ca Facebook și IBM (ambele folosesc categoria de vârf de placă grafică Tesla de la NVIDIA pentru centrele lor de date) se bazează pe inteligența artificială care le analizează datele pe care le culeg din cloud și le transformă în informație gestionabilă (vezi studiile despre „machine learning”)

Un GPU poate efectua sarcini de machine learning mai eficient decât un CPU tradițional. De aceea o companie cum este Facebook sau IBM instalează GPU-urile NVIDIA alături de CPU-uri tradiționale pentru a le spori abilitatea de a procesa astfel de sarcini. Propriile benchmark-uri NVIDIA susțin că plăcile lor de clasă superioară pot procesa aplicații științifice esențiale de la două la cinci ori mai repede decât procesoarele Xeon marca Intel de putere asemănătoare.

Intel plănuiește să contraatace cu procesoarele Knights Landing, însă este clar că marile companii intenționează să cumpere în continuare multe plăci Tesla. De aceea veniturile Nvidia din centre de date au crescut cu 186% anual acumulând până la 409 milioane de dolari în ultimele luni, reprezentând 21% din venitul brut.

Intel plans to fight back against NVIDIA with its next-gen Knights Landing CPUs, but big companies are clearly buying a lot of Tesla GPUs. That’s why NVIDIA’s data center revenues soared 186% annually to $409 million last quarter and accounted for 21% of its top line.

  1. Întoarcerea gamei Tegra

După ce procesoarele NVIDIA Tegra și-au pierdut locul pe piața mobilelor în favoarea procesoarelor Snapdragon ale Qualcomm, NVIDIA și-a plasat cu istețime și subtilitate procesoarele în tablete de gaming, set-top-box-uri, console hibride și automobile. Pe piața autoturismelor conectate la Internet, procesorul Tegra este din ce în ce mai utilizat în sistemele de navigare și infotainment ale mașilor de generație nouă.

NVIDIA a profitat de acest avantaj lansând Drive PX – un „supercomputer” de bord ce transformă un vehicul într-o mașină fără șofer. Printre parteneri se numără deja Audi, BMW, Toyota, Honda, Mercedes-Benz, Tesla Motors și inclusiv uriașa companie Baidu din China care își extinde agresiv gama de mașini autonome. Din acest motiv veniturile procesoarelor de automobile au crescut pentru NVIDIA cu 24% (7% din venitul brut al ultimului sfert de an fiscal).

Un Tegra SoC se află de asemnea și în consola Nintendo Switch, care seamănă destul de mult cu tableta Shield de gaming dezvoltată de NVIDIA. Analistul Mitch Steves de la RBC Capital Markets este convins că popularitatea în creștere a consolei Switch poate genera 400 de milioane de dolari în venitul brut al acestui an pentru NVIDIA – ceea ce va compensa cei 264 de milioane de dolari din venituri anuale pe care producătorul urmează să-i piardă în urma expirării recente a unui contract cu Intel.

  1. Totul ține de eficiența puterii

Cel mai mare avantaj competitiv pe care îl deține NVIDIA stă clar în eficiența puterii chipset-urilor sale. Ceea ce se poate vedea într-un benchmark realizat între NVIDIA GTX 1060 și AMD RX 580 la Extremetech, care a demonstrat că GTX 1060 consumă 64% din electricitate la fiecare cadru de animație față de RX 580. Acest avantaj, care se vede și împotriva Intel, întărește de fapt toate aspectele afacerilor NVIDIA.

Este limpede că NVIDIA atacă pe toate planurile, iar analiștii se așteaptă ca ventiturile și câștigurile să crească cu 20% anul acesta. Neajunsul principal este însă acela că capitalul nu este deloc ieftin, fiind de 46 de ori câștigurile – mult mai mult decât media industriei.

NVIDIA se poate aștepta la o competiție acerbă pe piața automobilistică din partea Qualcomm și Intel, ambele vrând să-și extindă ifluența în domeniu cu achiziții importante. Plăcile grafice din seria Vega de la AMD au de asemenea șanse să rănească vânzările NVIDIA. Așadar investitorii trebuie să fie conștienți de aceste riscuri înainte să presupună că NVIDIA va urca tot mai sus.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *